Litt om lydighet

Hva er lydighet?

Ordet «lydighet» gir mange ulike assosiasjoner i hundeverden, og vi skiller gjerne mellom hverdagslydighet og konkurranselydighet. Uansett om du ønsker deg en turkamerat eller en konkurransehund, vil det å ha en lydig hund komme til nytte. Gjennom å trene lydighet med positive treningsmetoder, vil du og hunden din dessuten utvikle en god relasjon, ha det gøy sammen og jobbe som et team.

Konkurranselydighet er en hundesport hvor man konkurrerer i en rekke øvelser og hvor samspill og samarbeid mellom hund og fører står sentralt. Hunden skal utføre bestemte atferder på hundeførers kommando, og ekvipasjen får tildelt poeng basert på fart, presisjon, hundens forståelse av oppgaven, arbeidsglede og samspill mellom hund og fører. Å trene konkurranselydighet – ofte kalt LP (lydighetsprøve) – skaper gjerne motivasjon og glede, og kan styrke og bidra til en sterk og god relasjon mellom deg og hunden din.

Konkurranselydighet deles inn i flere klasser: klasse 1, klasse 2, klasse 3 og FCI klasse 3. Man starter i klasse 1, og hvis man oppnår en viss poengsum, får man opprykk til klasse 2. Vanskelighetsnivået øker for hver klasse. Alle raser kan trene og konkurrere i lydighet, og dersom man stiller i konkurranse vil det bli tatt hensyn til rasen i bedømmingen. Man kan også stille på bronsemerkeprøve, som er en uoffisiell konkurranse med et lettere program. Kristiansand Hundeklubb arrangerer bronsemerkekurs og bronsemerkeprøver to ganger i året.

Reglementet for lydighetsprøver og oversikt over øvelsene finner du HER.

Hvert år blir det arrangert et stort antall offisielle lydighetsprøver. Oversikten over disse finner du HER.

© Kristiansand Hundeklubb