Litt om agility

Hva er agility?

Agility er enkelt forklart et fartsfylt hinderløp for hunder. Det består av en rekke hinder som hunden skal gå i en gitt rekkefølge, hvor hundefører aktivt bidrar med styringskommandoer som hunden må følge for å lykkes. Hundesporten fokuserer på samspill, kommunikasjon og samarbeid mellom hund og fører.

Hunden skal hoppe over hinder og gjennom hjul, hoppe langt, løpe gjennom tunneler og pølser, gå slalåm, balansere på bom, løpe over møne, og løpe over en vippe. Hundeførers oppgave er å handle hunden, altså styre hunden med hjelp av kommandoer, og vise den hvor den skal løpe og hvilke hinder den skal ta. Hver gang settes det opp en ny bane.

Hvem kan trene agility?

Alle hunder kan trene agility, men noen raser er mindre egnet enn andre. Hunden må være ett år når man starter med agility grunnet den fysiske utviklingen og ikke overbelaste.

Når vi trener agility bruker vi positive metoder. Det er viktig å varme opp før trening og gå ned hunden etter trening for å forhindre og forebygge skader, både hos hund og eier.

Agility i konkurransesammenheng

I konkurranse skal hindrene på agilitybanen gjennomføres på kortest mulig tid og med minst mulig feil. Hundene konkurrerer i ulike klasser, ut i fra størrelse på hunden:

  • klasse liten – for hunder med skulderhøyde opp til 34,99 cm

  • klasse mellom – for hunder med skulderhøyde mellom 35 og 42,99 cm

  • klasse stor – for hunder med skulderhøyde over 43 cm.

De forskjellige hindrene blir tilpasset etter hvilken størrelsesklasse hunden din hører til.

Agility deles videre inn i klasser; klasse 1, klasse 2 og klasse 3. Man starter i klasse 1, og når man har oppnådd kravene for å gå opp til neste klasse, kan man velge å starte i neste klasse. Vanskelighetsnivået øker for hver klasse. Man kan også ta bronsemerket i agility, som er en uoffisiell konkurranse med en enklere bane.

I tillegg til klasseinndeling, deles agility inn i agility og agility hopp. Forskjellen på disse to er at agility hopp ikke har felthinder med i banen (vippe, bom og møne).

Agilityreglementet finner du HER.

Årlig arrangeres det mange stevner over hele landet vårt, og på NKKs terminlistefinner du en oversikt over disse.

© Kristiansand Hundeklubb